11. november 2010

Et eminent portræt af Don Rosa

Don Rosa
I mandags var jeg til filmen Life and Times of Don Rosa, titlen taget fra hans store saga om Joakim von Ands vej til rigdommen. I Grand Teatret var adskillige donaldister mødt op, Søren Vinterberg gav en introduktion Filmens skaber Sebastian Cordez, der var debutant, var også til stede, og han gav en meget kort intro.
Filmen var absolut et smukt portræt af den nu noget nedbrudte andetegner, der havde ladet sig overtale til at give interviewet på hans bopæl i Kentucky.
Rørende og oprigtigt fortalte han om sin ikke særligt rare opvækst, om hans vej ind i tegneserien via hans søster og senere i underground-serierne som Robert Crumb og lignende. Der blev også pillet grundigt ved Disney-koncernens system, han havde ikke modtaget mange af de kroner, som der rullede ind.
Interessant var det især at se ham fremvise hans arbejdsmetoder, hvordan han havde en perfekt streg, så mange ikke troede, at hans skitser var skitser.
Sørgeligt var det også at høre, hvordan øjensygdommen havde sat en stopper for hans virke som tegner. Om han så skulle få det mentalt bedre, så vender han nok ikke tilbage på grund af den.
En dejlig oplevelse at se - og fint med muligheden for spørgsmål bagefter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smid da gerne en kommentar, hvis du har spørgsmål - ja, endda tilføjelser er velkomne.