3. november 2010

Månedshæftet

Forsiden af Månedshæfte med Sorte Slyngel og Mickey Mouse
Typisk månedshæfte i museuniverset
I starten af min skoletid begyndte Gutenberghus at udsende Månedshæfte, som det fremgår af navnet var det et hæfte, der udkom en gang om måneden.

Månedshæfternes indhold

Det var en erstatning for Walt Disney Præsenterer, som kom i starten af tresserne med uregelmæssige mellemrum, det var igen en erstatning for Solohæfterne, der i halvtredserne udkom sideløbende med det gængse Anders And-blad. Før dem var der i de første årgange B-hæfterne.
Disse blade havde samme størrelse og format som Anders And & Co., men indeholdt enten kun en lang historie eller  flere korte historier fra det samme univers, ind imellem også tegneserieudgaven af de lange tegnefilm.
Tressernes hæfter, Walt Disney Præsenterer og Månedshæftet, havde desuden tegneserieudgaver af Disneystudiernes live-actionfilm. Ofte var disse live actiontilm heller ikke det store sus, men tegneserieudgaverne var decideret bovlamme.

Som man ser dem i dag

Når jeg i dag ser på Månedshæfterne, så er de ikke det store sus, for de gode af dem var genudgivelser af Solohæfter fra halvtredserne. Nuvel, det gav  min generation mulighed for at læse nogle af de historier, der kom før vi blev født. Jeg vil især fremhæve Barks-klassikere som Anders And på Grønland og Lejrturen. Det var godt at læse dem, uden at de blev splittet op i flere fortsatte dele i det gængse blad.
De to særhæfter fra ulveuniverset var bestemt heller ikke så ringe. De var tegnet af Harvey Eisenberg, der ved at tegne Tom og Jerry havde udviklet en grotesk komik, som han udnytter til det yderste i sine Disneyserier. I sådanne ulvehistorier går noget af det rørstrømske af Lille Ulv-figuren, der ellers kan være ulvehistoriernes svaghed.
Paul Murry-historierne var især den sene Murry, hvor Sorte Slyngel har overtaget Sortepers plads som Mickeys evige ærkefjende og Anders And er blevet en følgesvend på linie med, lejlighedsvis i stedet for Fedtmule. Desuden blev Fedtmule til Supermule, da det viste sige jordnødderne i hans have havde overnaturlige evner. Jeg vil ikke kalde alle disse historier dårlige, men de er heller ikke Murry, som han var i sin glansperiode.
Junglebogen, der fik Danmarkspremiere 2. juledag i 1968 fik også sit hæfte i nr. 1 i 1969. Den er tålelig, men ikke på højde med filmen.
I 1970 skiftede det navn til Ekstra Hæfte, senere blev det Anders And Ekstra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smid da gerne en kommentar, hvis du har spørgsmål - ja, endda tilføjelser er velkomne.